The Four The Hidden DNA of Amazon Apple Facebook Google

На днях закінчив ще одну "ранкову" книжку - "Велика четвірка. Прихована ДНК Amazon, Apple, Facebook і Google" за авторством Скотта Гелловея.

Автор аналізує причини успіху "Великої четвірки", як і чому вони стали настільки могутніми. Як їм вдалося проникнути так глибоко до нашого життя і, що сталося з компаніями "старого світу" які не змогли адаптуватися до світу інформаційних  технологій.

Основна увага приділяється Т-алгоритму (Т від слова трильйон) і його основним пунктам

Т-алгоритм

  • Диференціація продукту - продукт повинен вирішувати проблему і робити це краще за конкурентів
  • "Візіонерський" капітал - вміння залучати дешевий капітал завдяки простому та сміливому баченню, керованому харизматичним менеджером.
  • Глобальне охоплення - лише на глобально ринку можна стати наступним "вершником"
  • Привабливість - репутація і симпатія - це ще один тип капіталу, який гарантує виживання у світі, де сприйняття громадськості є ключовим фактором зростання компанії.
  • Вертикальна інтеграція - Контроль ланцюга розподілу від купівлі до післяпродажного обслуговування.
  • Штучний інтелект - дані це нові гроші, а великі дані це великі гроші. Але дані нічого не коштують, якщо ви  не здатні їх аналізувати.
  • Кар'єрна привабливість - Здатність  залучати та зберігати найкращі таланти - одна з ключових переваг в сучасному бізнес
  • Географія - доступ до пулу юних талантів з кращих інженерних факультетів значний плюс для розширення.

Закінчується книга аналізом потенційних вершників які можуть приєднатися до компанії Facebook, Amazon, Google та Apple. Серед них Microsoft, Alibaba, Tesla, Uber, AirBnb, Wallmart та деякі інші компанії. Книжка була написана в 2017-му році, і наразі чітко видно хто приєднався до клубу а хто так і не зможе туди потрапити.

Чимало коректив в аналіз автора внесла теперішня ситуація з карантином. Наслідки цих коректив будуть проявлятися в майбутньому і ми зможемо спостерігати як вони впливають на компанії великої четвірки.