Я не часто читаю українською, але останнім часом поповнив свою бібліотеку цікавою літературою в українському перекладі. Одна з цих книжок, "Доставка щастя. Шлях до прибутку, задоволення і мрії", цікава книга подарована мені племінницею під час мого візиту в Київ. Це була моя "ранкова" книжка, прокидався, снідав, робив декілька фізичних вправ і приділяв 15-20 хвилин читанню (я паралельно читаю ще одну, "вечірню", книжку перед сном).

Тоні Шей - Доставка - Щастя

Автор фото: Крістіна Петрушевська

Автор,  Тоні Шей, інвестор і президент компанії Zappos - онлайн магазину взуття який за десять років вийшов на мільярдний оборот і був "придбаний" Amazon за 1.2 мільярд доларів.

У пошуках прибутку

Починається книга з розповіді про дитинство. Одразу видно, що у автора була схильність до підприємницької діяльності. Ще в школі він придбав набір для виготовлення значків за 50 доларів, розмістив оголошення в журналі і почав їх продавати. Ця невелика "бізнес авантюра" давала йому 200 доларів прибутку щомісяця, що доволі непогано для школяра.

Під час навчання в Гарварді, куди він вступив після успішного закінчення школи та з поради батьків, Тоні не перестав пробувати себе в бізнесі.

Після закінчення, заснував LinkExchange, яку згодом продав Microsoft за 265 мільйонів.

Бренд, Культура, Комунікації

Більша частина книжки присвячена компанії Zappos. Тоні спочатку був просто одним із інвесторів, але згодом, щоб втримати компанію на плаву, став її президентом. Компанія пройшла через важки часи. Тоні довелося продати свою квартиру щоб втримати компанію "на плаву".

Після подолання важких часів і отримання 35 мільйони від Sequoia Capital в Zappos почали активно будувати внутрішню культуру та бренд. Про це доволі детально написано в книжці.

Наглий продакт-плейсмент

Я ще ніколи не бачив такого наглого і недоречного продакт-плейсменту. Просто посеред розділу, автора зробив відступ про тек як редбул зробив його життя кращим і цікавішим, що тепер він завжди з редбулом. Це трохи зіпсувало враження про автора. Він і так заробляє достатньо грошей щоб не псувати книжку дешевою рекламою.

Висновок

Цю книгу я віднесу до розділу "Успішний успіх" і "Мотивація". Легко написана, легко читається, чогось фундаментального з неї не дізнатися, але цікаво почитати про досвід успішного бізнесмена та принципи на яких побудовано його компанію.